23 Ağustos 2020 Pazar

Keş Yapımı : Bir Mudurnu Lezzeti

 KEŞ YAPIMI : BİR MUDURNU LEZZETİ

 

Keş,  eşimin doğum yeri Bolu –Mudurnu yöresinde makarna yemeklerinde (erişte ve kaşık sapı vb) kullanılan kuru yoğurttur. Yörede kurutma şekli “kalıp sabun” formatındadır. Eşim, yörede herhangi bir yemeği beğenmeyen olduğunda “ağzının tadını bilsen keş yersin” dendiğinden bahseder ki bir kez ev yapımı keş yedikten sonra domates çorbasına parmesan rendelemekten vazgeçtim.

 

Eşimin yaptığı keş Kurutulup rendelenmiş sabun formatında. Hatta farklı amaçlarla kullanım kolaylığı sağlasın diye  rendelerken iri tanelerle toz halindekileri ayırıp saklıyoruz.

 

Keş yapımı için gereken malzemeler:

-2 kg yağlı süzme yoğurt (tam yağlı ve doğal)

-2 yemek kaşığı salamura tuz (kristal olmayandan)

 

Tarif:

1-     Bir kasede yoğurt ve tuz iyice karıştırılır. Tepsi üzerine temiz bez serilir ve üzerine kaşık yardımı ile  parçalar halinde dökülür ve  açık havada güneşte kurumaya bırakılır.

2-     (2 saat sonra) Yoğurdun suyu çekilmeye başladığı için ıslanan bez temiz bezle değiştirip, yoğurt parçaları temiz bez üzerine alınarak tekrar güneşte kurumaya bırakılır.

3-     (2-3 saat sonra) Suyu çekilen ama tam kurumamış yoğurt parçaları daha ufak parçalara bölünerek yine temiz bez üzerine alınır.

4-     (1 gün sonra) Tam kuruyup ele yapışmadan ufalanabilir kıvama geldiğinde el ile ufalanıp süzgeçten elenir. Elekten geçen ve geçmeyen parçalar ayrı bezler üzerine serilir ve oda içinde güneş görmeyen serin bir yerde tamamen kuruyana kadar bekletilir. Yapışmaması için arada karıştırmak gerekir.

5-     Tamamen kuruduktan sonra kavanozlara alınıp buzdolabında saklanır.(Dışarıda saklanırsa zaman içinde sararma yapacak ve tadı bozulacaktır)

 

 Not: her hazırlık aşamasından sonra malzemenin üzerini sinek ve böcekten koruyacak bir tül örtü kullanmak gereklidir.

 

En yaygın kullanım şekli:

İri taneli keşi tereyağında pembe olacak kadar ısıtıp kırmızı pul biber ekleyerek erişte üzerine serpmek veya serviste tarhana, domates çorbaları üzerine koymak.

Kuru toz haliyle servis edilen çorbaların üzerine dökmek.

 

Keş yapımını göstermek için hazırladığımız videoyu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz.

https://youtu.be/VUhs_5UyXTA

 

23 Ağustos 2020

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder