Penkek
ve PoffertjesYapımı
Seksenli
yıllarda Diyarbakır’da petrol sondajında saha mühendisi olarak çalışırken sabahları
aşçımız Arap usta’nın yaptığı lezzetli penkekler çokça beğeni toplardı.
Penkekleri Amerikan ve Meksika penkeki diye adlandırdığı iki farklı şekilde
yapardı. Penkeklerin üzerinde kullanılan malzemeler ise hayal gücüne kalmış
desem yeridir. Benim bugüne kadar gördüklerim içinde tereyağ, akçaağaç şurubu,
bal, reçel, pudra şekeri, peynir, fıstık
ezmesi, şokella, yağda kızarmış yumurta, biftek, sucuk gibi neredeyse her türlü
yiyecek var. Hem Arap ustayı anmak hem de tarifleri kayda geçirmek için
öğrendiğim haliyle bu penkek tariflerini aşağıda veriyorum. Yapımı gösteren bir videoyu youtube’da
bulabilirsiniz (https://youtu.be/ngPwThd09hY).
Hollanda’dayken
keyifle yediğimiz Poffertjes de Amerikan penkekle aynı karışımdan yapılıyor
ancak bir lira büyüklüğünde pişirilmesi için özel bir tava kullanılıyor.
Pofferjes de penkek gibi sıcak olarak servis ediliyor ve üzerine genellikle tereyağ konulup pudra
şekeri serpiliyor.
Amerikan
Penkek yapımı için Malzemeler:
1
yumurta
500
ml süt
330
gr un
1
çorba kaşığı zeytinyağı
1
çorba kaşığı toz şeker
1
poşet vanilya (5 gr)
1
poşet kabartma tozu (10gr)
1
pinçik tuz
Meksika
Penkek yapımının tek farkı unun üçte biri yerine aynı miktarda irmik
kullanılması. Yani 220 gr un 110 gr irmik.
Ancak irmik daha fazla süt çekeceği için süt miktarını 10-20 ml kadar
artırmak gerekebilir.
Yapılışı:
Bir
karıştırma kabı içine alınan süte önce un hariç bütün malzemeler konularak
mikserle bir dakika kadar çırpılır ve sonra un ilave edilerek yaklaşık 2-3
dakika daha çırpılır. Karışım buzdolabında 15-20 dakika kadar bekletileceği ve
bu sürede daha kıvamlanacağı için ilk karıştırmada normal bir kek kıvamından
daha cıvık olmalıdır. Bunun için gerekirse az un veya az süt ilave ederek
kıvamı ayarlamak gerekebilir. Karışım tavaya daha kolay dökebilsin diye bir pet
şişeye konularak buzdolabına yerleştirilir. Ben bu iş için plastik bir
poffertjes(akıtma) şişesi kullanıyorum.
Pişirme:
Penkek
pişirme gazlı ocakta yapılacaksa tavanın altına bir alev yayıcı (diffuser)
kullanılmasında yarar vardır.
Pişime için de kısa kenarlı ve yapışmaz (granit
kaplama gibi) bir tava kullanılır. Pişirmeye başlamadan önce tava (alev yayıcı
kullanarak) orta alevde 3-4 dakika ısıtılır. Sonra pet şişeden penkek karışımı tava üzerine
yaklaşık 10 cm çapında daireler oluşturacak şekilde dökülür, ve hamurunda
kabarcıklar oluşunca ters çevrilerek diğer tarafı da pembeleşinceye kadar
pişirilir. Orta alevde bir tarafın pişip üstünde kabarcıklar oluşturması 1-2
dakika kadar sürer, diğer taraf daha hızlı piştiğinden toplam pişme süresi
kısadır. Geniş bir tavada üç adet penkek aynı anda pişirilebilir. Pişirilen
penkeklerin servise kadar sıcak tutulması veya pişirilir pişirilmez servis
yapılması iyi olacaktır. Penkekler üzerine önce tereyağ sürüp sonra da bal,
pudra şekeri, reçel v.b. ile sıcak olarak servis yapılabilir.
![]() |
Diffuser (alev yayıcı) |
Poffertjes
pişirmek için de alev yayıcı kullanmak daha iyi sonuç verir. Ancak poffertjes
tavası ince malzemeden olduğu için ocağı az ateş konumuna getirmek gerekir.
Poffertjes yaparken en büyük zorluk tavanın küçük çukurlarına azar azar dökülen
karışımın çevrilerek diğer taraflarının da pişirilmesidir. Ben bu iş için ince
bir spatula kullanıyorum ve diğer elimle de çevirmede destek oluyorum.
Penkek
ve poffertjes sevenlere afiyet olsun.
5
Temmuz 2018
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder