5 Temmuz 2018 Perşembe

Penkek ve Poffertjes Yapımı

      Penkek ve PoffertjesYapımı


Seksenli yıllarda Diyarbakır’da petrol sondajında saha mühendisi olarak çalışırken sabahları aşçımız Arap usta’nın yaptığı lezzetli penkekler çokça beğeni toplardı. Penkekleri Amerikan ve Meksika penkeki diye adlandırdığı iki farklı şekilde yapardı. Penkeklerin üzerinde kullanılan malzemeler ise hayal gücüne kalmış desem yeridir. Benim bugüne kadar gördüklerim içinde tereyağ, akçaağaç şurubu, bal, reçel, pudra şekeri,  peynir, fıstık ezmesi, şokella, yağda kızarmış yumurta, biftek, sucuk gibi neredeyse her türlü yiyecek var. Hem Arap ustayı anmak hem de tarifleri kayda geçirmek için öğrendiğim haliyle bu penkek tariflerini aşağıda veriyorum.  Yapımı gösteren bir videoyu youtube’da bulabilirsiniz (https://youtu.be/ngPwThd09hY).



Hollanda’dayken keyifle yediğimiz Poffertjes de Amerikan penkekle aynı karışımdan yapılıyor ancak bir lira büyüklüğünde pişirilmesi için özel bir tava kullanılıyor. Pofferjes de penkek gibi sıcak olarak servis ediliyor ve  üzerine genellikle tereyağ konulup pudra şekeri serpiliyor.



Amerikan Penkek yapımı için Malzemeler:

1 yumurta

500 ml süt

330 gr un

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı toz şeker

1 poşet vanilya (5 gr)

1 poşet kabartma tozu (10gr)

1 pinçik tuz



Meksika Penkek yapımının tek farkı unun üçte biri yerine aynı miktarda irmik kullanılması. Yani 220 gr un 110 gr irmik.  Ancak irmik daha fazla süt çekeceği için süt miktarını 10-20 ml kadar artırmak gerekebilir.



Yapılışı:

Bir karıştırma kabı içine alınan süte önce un hariç bütün malzemeler konularak mikserle bir dakika kadar çırpılır ve sonra un ilave edilerek yaklaşık 2-3 dakika daha çırpılır. Karışım buzdolabında 15-20 dakika kadar bekletileceği ve bu sürede daha kıvamlanacağı için ilk karıştırmada normal bir kek kıvamından daha cıvık olmalıdır. Bunun için gerekirse az un veya az süt ilave ederek kıvamı ayarlamak gerekebilir. Karışım tavaya daha kolay dökebilsin diye bir pet şişeye konularak buzdolabına yerleştirilir. Ben bu iş için plastik bir poffertjes(akıtma) şişesi kullanıyorum.



Pişirme:

Penkek pişirme gazlı ocakta yapılacaksa tavanın altına bir alev yayıcı (diffuser) kullanılmasında yarar vardır. 
Diffuser (alev yayıcı)
Pişime için de kısa kenarlı ve yapışmaz (granit kaplama gibi) bir tava kullanılır. Pişirmeye başlamadan önce tava (alev yayıcı kullanarak) orta alevde 3-4 dakika ısıtılır. Sonra  pet şişeden penkek karışımı tava üzerine yaklaşık 10 cm çapında daireler oluşturacak şekilde dökülür, ve hamurunda kabarcıklar oluşunca ters çevrilerek diğer tarafı da pembeleşinceye kadar pişirilir. Orta alevde bir tarafın pişip üstünde kabarcıklar oluşturması 1-2 dakika kadar sürer, diğer taraf daha hızlı piştiğinden toplam pişme süresi kısadır. Geniş bir tavada üç adet penkek aynı anda pişirilebilir. Pişirilen penkeklerin servise kadar sıcak tutulması veya pişirilir pişirilmez servis yapılması iyi olacaktır. Penkekler üzerine önce tereyağ sürüp sonra da bal, pudra şekeri, reçel v.b. ile sıcak olarak servis yapılabilir.



Poffertjes pişirmek için de alev yayıcı kullanmak daha iyi sonuç verir. Ancak poffertjes tavası ince malzemeden olduğu için ocağı az ateş konumuna getirmek gerekir. Poffertjes yaparken en büyük zorluk tavanın küçük çukurlarına azar azar dökülen karışımın çevrilerek diğer taraflarının da pişirilmesidir. Ben bu iş için ince bir spatula kullanıyorum ve diğer elimle de çevirmede destek oluyorum. 


Penkek ve poffertjes sevenlere afiyet olsun.



5 Temmuz 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder