BAĞCIK – FOÇA KARASI ŞARABI
Geçen sene bağın terbiye sisteminde değişiklik yaptıktan sonra budanan red globe ve sultaniye asmalarından bu sene pek fazla üzüm alamadık. Ancak hem verandanın üzerindeki hem de bağdaki foça karası üzümlerimiz bu açığı fazlasıyla kapattı. Foça karası üzümü deyince yöreye bu üzümü kazandıran rahmetli Volkan Sucukçu’yu anmak isterim. Bize foça karası asmalarının çeliklerinden verip nasıl bakacağımızı anlatmasaydı şimdi bu üzümler olmayacaktı.
Bu sene foça karası üzümlerinden deneme amaçlı bir damacana şarap yapmayı planlamıştık ancak aldığımız üzüm fazla olunca 70 litre kadar cibremiz oldu. Dört günlük cibre maserasyonu ve şırasını alıp 10 günlük fermentasyon sonunda yaklaşık 50 lt %12,2 alkollü bir şarabımız oldu. Şarap yaparken hiçbir katkı (şeker, maya, sülfat vs) kullanmadığımızdan en geç iki yıl içinde tüketilmesi gerekecek ama bu konuda bir sorun yaşayacağımızı zannetmiyorum.
Şarabımıza küçük bağımıza
koyduğumuz adı verdik. BAĞCIK
Henüz bir etiketimiz yok ama
eşim bu konuda çalışıyor.
Bu kadar fazla şarap yapmayı planlamadığımız içinde elimizdeki şişeler yeterli olmayacak ama çevremizden kısa zamanda boş şişe bulabileceğimizi umuyoruz.
Kendi yaptığımız şarabı içmek çok güzel bir duyguymuş. Dostlarla paylaşmak da ayrıca güzel. Heveslenen herkesin bir gün bu duyguyu tatmasını dilerim.
29 Ağustos 2024
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder