SEBZE BAHÇESİ KURDUK
Sebze bahçesi oluşturma fikri, Foça'da tarla içinde ev kurmaya karar verdiğimizden beri aklımızda olduğu için yerleşim planınında mutfağın hemen yanında yaklaşık 120 m2'lik bir alanı bu iş için ayırmıştık. Eşimin kendimiz için birşeyler yetiştirme arzusuna ben de sebzelik için ayırdığımız alanı hazırlayarak yardımcı olmaya çalıştım. Ancak sevgili dostlarımız Yonca ve Erhan Çetinbağ'ın sebze yerlerinin hazırlanması ve sebze fidesi temini ile yetiştirmede bize yardımları olmasaydı işimizin çok zor olacağını özellikle belirtmek isterim. Başımız her sıkıştığında onlardan bilgi ve yardım alabilmek en büyük lüksümüz oldu.
Sebze
bahçesi için yaptığımız çalışmaları dört başlıkta
toplayabilirim.
1-
Çevresinin tahta çitle çevrilmesi
2- Sebze
tarhlarının hazırlanması
3-
Damlama sulama sisteminin kurulması
4-
Yürüme yollarının yapılması
Tahta
Çit yapımı
Mutfak
kapısının açıldığı sahanlığın hemen yanındaki 12x10 metre
boyutundaki alanı önce köpek ve tavukların girmesini engellemek
için 75 cm yükseklikte bir tahta çitle çevirdim. Çit malzemesi
olarak 5x2,5 cm, ara dikmeler için 5x5 cm ucuz ithal çam tahta
kullandım. Çit yapmak için kestiğim malzemeleri hava şartlarında
daha dayanıklı olması için emprenye solüsyonu ile rulo
kullanarak emprenyeledim ve açık havada bir gün kurumaya bıraktım.
Çit panellerini 1,5 metre uzunluğunda bir tarafında toprağa 25 cm
girecek dikmeyle birlikte yerinde birleştirerek hazırladım.
Dikme ayaklarının geldiği yerleri benzinli 8 cm burgu kullanarak
açıp panelleri birleştire birleştire montajı tamamladım.
Dikmelere içe bakacak şekilde birer destek(payanda) ilave ederek
çitin sağlamlığını pekiştirdim.
Sebze
tarhının hazırlanması
İki
yanda tek sıra zebze dikimine uygun 75 cm, orta kısımda iki sıra
sebze dikimine uygun 140 cm genişiliğinde dört tarh yeri
belirleyip bu bölümlerdeki toprağı belleyip yabancı otlardan
temizledik. Arazimizin toprağı bol killi, organik içeriği az ve
kuruyken çok sert bir toprak olması nedeniyle belleme işini
yağmurlar geçtikten kısa bir süre sonra yaptık ve organomineral
gübre ile solucan gübresi ilave edip tırmıkla düzelttik. Bu yıl kıştan yanmış keçi
gibresi kullanmanın daha yararlı olacağını öğrendik ve gelecek yıl denemeyi planlıyoruz.
Damlama
sulamayı sebze bahçesinin ev tarafına getirdiğim su tesisatından
aldığım bir hattı sebzelikte eğimin üst noktasına uzatıp
oradan tarhlarda dikim yapılacak her sıranın başına bir musluk
bırakarak dağıttım. Bu musluklara bağladığım 16lık sulama
borularının alt ucuna kör tapa, dikim yapılacak noktalara da
ayarlanır damlama muslukları taktım. Böylece her sıranın sulama
zamanlamasını ayrı ayrı kontrol etmek mümkün oldu. Ancak
kullandığımız damalama musluklarının tıkanmaya karşı her
sulamada kontrol edilmesi gerektiğini gördük.
Yürüme
yollarının yapımı
Yürüme
yollarını yapma nedenim toprağın yağmur veya sulama ile
ıslandığı zamanlarda günlük bakım ve hasat sırasında çamura
girmemek ve daha rahat hareket etmekti. Yürüme yolu yapılacak
alanda alttan ot gelmesine engel olaması için elimde bulunan sera
naylonlarını iki katlı serecek şekilde kesip yaydıktan sonra
araziden topladığımız büyük taşlarla yaklaşık on cm
yükselecek şekilde döşedik. Bu yorucu işte sevgili arkadaşım
Kamil Şahin'in yardımları çok hora geçti. Döşediğimiz
taşların üzerinde rahat yürünmesi için getirttiğim bir traktör
çakıl'ı el arabası ile taşıyıp üzerine dökerek yaydım.
Ortaya çıkan sonuç hem kullanım hem estetik açıdan oldukça
güzel oldu.
2018
Yazında yarısını hazırlayabildiğim sebze bahçemizin geri
kalanını bu yıl bitirebildim. Sebze bahçemize diktiğimiz
ürünler: domates, biber, patlican, kabak, salatalık, sarımsak,
fasulye, börülce, nane, reyhan, roka, maydanoz, ayçiçeği.
Domates, biber, kabak gibi ürünleri yaklaşık bir metre araklarla
dikmemiz fideler geniş bir alandan beslenerek büyümesinde ve rahat
rahat gelişmesinde çok yararlı oldu. Bütün çeşitleri çok
yıllık yerel tohumdan üretilen fideleri kullanarak yaptık. Tüm
arazimizde olduğu gibi sebzelikte de hiç ilaç ve toksik madde
kullanmıyoruz. Bitki zararlıları ile mücadelede eşim doğal
yöntemleri öğrenip kullanıyor.
-
Ürünleri her yıl farklı tarhlara dikmek (bu yıl uyguladık ve
iyi oldu)
-
Komşuluğu iyi olan ürünleri seçerek dikim yapmak
- Sulama
zamanları farklı ürünlerin damlama sulama hatlarını ayırmak
- Hasat
sonunda kalan bitkileri söktükten sonra toprağa karıştırıp
torf oluşumunu hızlandırmak
Her ne
kadar yer hazırlığından yetiştirmeye kadar zorlukları olsa da
dalından koparılıp mutfağa giren sebzelerin keyfi bir başka
oluyormuş. Hem yerel ürün hem de ilaçsız ve gerçekten organik.
Bu konuda hevesi olan herkesin bir gün kendi sebzeliğini kurmasını
dilerim.
18 Haziran 2019
18 Haziran 2019




Hiç yorum yok:
Yorum Gönder